Birourile de credit – ce sunt si cum ne ajuta in obtinerea unui imprumut

Cu siguranta, cei care au dorit sa beneficieze la un moment dat de un imprumut oferit de catre o institutie bancara sau nebancara, au semnat un acord de prelucrare a datelor personale si interogare in sisteme de evidenta de tipul birourilor de credit. Ce este, insa un astfel de sistem si de ce este necesar in vederea evaluarii gradului de indatorare?

Putem defini un sistem de tip birou de credit drept o institutie de profil care detine o baza de date unde Participantii (institutii bancare sau nebancare) declara atat datele cu caracter personal ale solicitantilor de credit (date de identificare, informatii cu privire la angajator sau relatiile cu alte institutii de profil), cat si detalii despre imprumutul acordat: suma, perioada, modalitate de plata, precum si platile efectuate de catre acestia.

Biroul de credit ofera informatii valoroase atat persoanelor fizice, cat si institutiilor de profil

Baza de date a companiilor de tipul birourilor de credit poate fi accesata de catre institutii, dar si de persoane fizice. Astfel, oricine a beneficiat de un imprumut, poate verifica situatia inscrierii. Aceasta baza de date contine atat raportari pozitive la plata ratelor, cat si raportari negative (intarzierile avute si categoriile aferente).

Istoric negativ vs istoric pozitiv

Indiferent de istoricul avut, sistemele de tip birou de credit reflecta existenta consumatorului pe piata financiara. In unele cazuri, un istoric de plata negativ nu reprezinta in mod obligatoriu refuzul acordarii unui credit. Institutiile se ghideaza in functie de acest istoric in vederea stabilirii unei rate confortabile pentru clientii sai. La Novum Credit ne axam pe identificarea posibilitatii reale de plata a clientului atunci cand luam decizia de a aproba un credit online rapid.

Acelasi rol il are si istoricul de plata pozitiv, acesta ajutand in conturarea bonitatii clientului, dar si stabilirea unei sume maxime pe care o poate depune lunar.

Asadar, scopul acordarii unui credit online nebancar la NovumCredit este acela de a ajuta clientul pe termen lung sau pentru o nevoie urgenta, nu de a-l indatora si mai mult.

Cum pot fi sters din sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit?

Cu toate ca prezenta intr-un birou de credit nu reprezinta un lucru negativ, fiecare se poate regasi in situatia in care nu doreste ca datele personale sa mai figureze in aceasta baza de date.

Astfel, putem astepta o perioada de 4 ani pentru ca istoricul sa fie sters sau putem inainta o solicitare catre institutia creditoare. Decizia de stergere sau nu a datelor apartine institutiei care a acordat creditul, de aceea solicitarea inaintata de catre client trebuie sa fie foarte bine argumentata.

De cele mai multe ori insa, atat institutiile bancare, cat si cele nebancare raporteaza catre Biroul de Credit situatia reala a platii ratelor, totul in baza acordului semnat initial de catre client.

Cum evitam raportarea negativa in birourile de credit?

Cu siguranta, un istoric de plata negativ nu ne ajuta in relatia cu celelalte institutii bancare sau nebancare. Putem evita o astfel de situatie prin stabilirea inca de la momentul creditarii a unei rate confortabile. Indiferent de venitul lunar, aceasta rata sa nu reprezinte un cost pe care in timp sa nu il mai puteti onora.

In contextul actual este important sa acordam o atentie deosebita cheltuielilor lunare. In ultima perioada pretul tuturor produselor si serviciilor s-a majorat semnificativ, iar o planificare mai atenta a costurilor de zi cu zi cu siguranta ne va fi de folos, mai ales daca avem si rate lunare de achitat.

Procesul de inrolare intr-un birou de credit

Pentru a verifica datele cu care aparem in sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit, cel mai usor este sa ne facem un cont de utilizator. Astfel, inainte sa aplicam pentru credite rapide putem face aceste verificari la birourile de credite. Este un proces de siguranta, pentru a castiga timp in cazul in care mai avem obligatii de plata de plata de onorat, sa o facem inainte de a depune cererea de finantare la o banca sau IFN. In general, aceasta verificare la un birou de credit nu implica niciun cost, ci doar crearea unui cont de utilizator.

In concluzie, sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit sunt cele mai populare baze de date in randul bancilor si IFN-urilor, oferind informatii valoroase despre solicitantii de credit. A figura in evidenta unui  birou de credit nu inseamna a fi rau platnic, ci este o dovada a prezentei pe piata financiara. In plus, un istoric pozitiv la plata creditelor in rate reprezinta o sansa in plus in vederea accesarii unor noi imprumuturi rapide.

Pentru a obtine creditul NOVUM rapid, facem noi interogarea la Biroul de Credit, clientii trebuie doar sa depuna cererea de obtinere a imprumutului online aici.