Cum sa utilizati responsabil un card de credit

Piata financiara ne ofera posibilitati multiple atunci cand avem nevoie de o sursa suplimentara de bani.

In functie de nevoia aparuta, putem opta pentru un imprumut de nevoi personale, un imprumut pentru achizitia de bunuri, un credit auto, ipotecar sau un card de credit.

Card de credit versus card de debit

Fiecare dintre cele doua optiuni prezinta avantaje in functie de nevoile titularului cardului:

  • Cardul de debit presupune realizarea tranzactiilor la magazinele partenere in limita propriilor fonduri financiare, disponibile in cont. Alimentarea acestui card este realizata de catre angajator prin virarea salariului sau de catre alte persoane de la care urmeaza sa primeasca bani titularul.
  • Cardul de credit reprezinta un imprumut acordat de catre o institutie bancara, cu ajutorul caruia titularul poate cumpara in rate fara dobanda de la magazinele partenere.

Ce este cardul de credit?

Mult mai cunoscut sub denumirea de card de cumparaturi, reprezinta un instrument de plata prin care aveti acces la o suma de bani (linie de credit) pe care banca v-o pune la dispozitie si pe care o puteti utiliza pentru tranzactii in tara sau strainatate.

Mirajul de a avea acces oricand la o suma de bani de pe un card poate implica riscuri. Acestea apar deoarece nu necesita de fiecare data un proces de aprobare al creditului. De aceea va prezentam mai jos cateva bune practici in utilizarea cardului de cumparaturi:

Opriti-va la un singur card de credit

Va fi mult mai usor sa va controlati bugetul avand toate tranzactiile intr-un singur loc. Totodata, nu riscati sa cheltuiti mai mult decat va puteti permite sa inapoiati lunar.

Puteti alege oferta cea mai buna din piata, dupa ce va interesati despre produsele pe care le ofera institutiile financiare. Alegeti acel card care va ofera cea mai mica taxa de administrare, cea mai mica dobanda pentru sumele utilizate, cei mai multi parteneri de la care puteti cumpara produse in rate pe perioade mai lungi de timp sau poate chiar beneficii suplimentare de tipul asigurarilor.

Setati o limita maxima confortabila

Administrati-va limita de credit in functie de necesitatile curente, chiar daca banca va poate alimenta cardul cu o suma mai mare. Cele mai multe aplicatii bancare ofera utilizatorilor aceasta posibilitate, de a fixa valoarea maxima pe care o pot folosi de pe cardul de cumparaturi.

La RoCapital, punem accent pe posibilitatea clientului de a rambursa imprumutul de nevoi personale NOVUM si fixam cu fiecare client o rata maxima lunara confortabila, care sa mentina echilibrul financiar.

Utilizati cardul de credit doar pentru cumparaturi

Este important sa stiti inca de la inceput toate conditiile in care puteti utiliza o linie de credit. Astfel de carduri au fost concepute in mod special pentru a cumpara produse in rate. Pentru astfel de achizitii, institutiile financiare nu percep niciun fel de cost suplimentar (dobanda). Tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti intr-un magazin partener al bancii, sa faceti cumparaturile necesare si la final sa achitati cu cardul de cumparaturi impartind suma in rate lunare.

Bineinteles ca puteti merge la ATM si retrage numerar de pe acest card. Trebuie insa sa stiti ca va asumati o dobanda sau un comision, deloc de neglijat. Pentru fiecare card de cumparaturi exista o serie de costuri in functie de modul de utilizare, costuri pe care banca vi le transmite inca de la inceput.

Respectati platile lunare

Achitand lunar sumele utilizate va asigurati de mentinerea unui istoric de plata pozitiv si evitati acumularea de dobanzi sau penalitati.

Totodata, prin rambursarea lunara a ratelor, sumele depuse redevin disponibile pentru noi cumparaturi. Limita de credit se reintregeste de fiecare data cand alimentati cardul cu valoarea pe care ati utilizat-o anterior. Puteti astfel sa dispuneti din nou de suma necesara pentru noi achizitii.

Aplicand principiile de mai sus, va asigurati ca utilizati eficient cardul de credit. Nu uitati ca de fiecare data cand solicitati un imprumut, institutia financiara poate verifica obiceiurile anterioare de plata a altor credite (inseamna inclusiv cardul de credit). In cazul in care ratele nu sunt achitate corect, scad sansele de a primi un nou credit.

Folositi cardul de cumparaturi responsabil si creati-va un istoric pozitiv de creditare.

Avantajele detinerii unui card de cumparaturi sunt:

  • Zero dobanda la plata ratelor;
  • Magazine partenere de unde puteti achizitiona in rate egale produsul dorit;
  • Reintregirea sumei disponibile de pe cardul de credit odata cu achitarea ratelor;
  • Rapiditate si confort la cumparaturi;
  • Tranzactii sigure atat in mediul online, cat si in mediul offline.

Retineti! Cardul de credit are dobanda atunci cand retrageti de la ATM sau nu respectati scadenta pentru a restitui sumele cheltuite in avans.

Pentru cumparaturile la care aveti nevoie de o suma de bani in avans, creditul de nevoi personale NOVUM poate fi o buna alternativa a cardurilor de credit. Va viram banii pe cardul bancar existent, nu trebuie sa obtineti unul nou.