Strategii de economisire

Economiile pot fi o provocare, dar odata setat un obiectiv cu o suma dorita, este interesant de urmarit evolutia soldului, cum se mareste suma datorita dobanzii.

Puteti sa va ganditi la independenta pe care v-o ofera o suma suficienta de bani pusi deoparte, cu scopul de a va ajuta sa faceti fata unor schimbari majore si astfel efortul de a economisi devine mai usor de acceptat.

Sunteti gata sa puneti in aplicare cativa pasi simpli, pentru a face economii?

1. Stabiliti-va un obiectiv clar

Fie ca vreti sa economisiti pentru a va cumpara o casa, fie ca vreti doar sa aveti bani deoparte pentru a face fata in cazul unor probleme, scopul pentru care economisiti este foarte important. In functie de obiectiv, sumele puse deoparte pot fi mai mici sau mai mari. In plus, stabilirea unui obiectiv va ajuta sa urmariti progresul pe care il inregistrati si sa nu va abateti de la plan.

2. Creati un cont de economii dedicat

Majoritatea bancilor ofera acest serviciu fara costuri suplimentare. De cele mai multe ori nu este nici macar nevoie sa va deplasati la banca, puteti deschide un cont direct din aplicatiile mobile. Inca un avantaj ar fi sa identificati un serviciu care sa va ofere si dobanda, astfel incat sa acopere inflatia si comisioanele aferente sumelor economisite.

economii credit novum

De exemplu: Pentru un cont de economii cu 3% dobanda anuala, pentru primii 10.000 RON economisiti, mai primiti inca 300 RON dupa 12 luni. Reprezinta o suma in plus pe care ati castigat-o.

Separand contul de economii de cel pe care il utilizati pentru cheltuieli zilnice, veti avea o claritate mai mare asupra sumelor transferate si o mai buna organizare. Puteti acorda o atentie deosebita si fondurilor de investitii, puse la dispozitie de banci. Acestea au 3 tipuri de risc (mic, mediu, mare), iar castigurile pot fi mai mari in comparatie cu sumele castigate datorita dobanzii anuale aferente unui cont de economii sau depozit la termen.

3. Ganditi-va la actiuni clare, care sa va ajute sa va atingeti obiectivul

Este mai usor sa va atingeti obiectivul daca stabiliti o anumita data pentru a realiza acest lucru. Vreti sa economisiti o valoare egala cu 3 salarii? Stabiliti-va sa ajungeti la suma respectiva in maximum un an de zile. Astfel veti putea calcula ce suma trebuie sa puneti lunar deoparte. Pentru a fi mai usor de inteles, va prezentam un exemplu simpu de calcul.

novum credit bani economii

Pentru un salariu de 2.000 RON, daca va propuneti sa economisiti de 3 ori, ar trebui sa aveti in cont la sfarsitul primului an 6.000 RON. Pentru acest lucru, trebuie sa puneti deoparte 500 RON lunar.

Nu uitati, insa, ca trebuie sa corelati toate aceste aspecte cu cheltuielile lunare obligatorii (rate, utilitati, hrana), dar si cu cheltuielile pentru anumite placeri – vacante, iesiri in oras, cumparaturi esentiale pentru starea de bine.

4. Incercati sa obtineti venituri suplimentare

In functie de timp si de posibilitati, puteti alege cateva activitati in afara orelor de serviciu care sa va aduca un venit in plus. Fie ca vorbim de servicii de curierat, plimbat animale de companie sau chiar vanzarea unor obiecte care nu va mai sunt necesare. Toate aceste exemple pot reprezenta surse de venit suplimentare. Banii astfel castigati ar trebui adaugati in contul de economii pentru a face provocarea mai usoara si a ajunge mai repede la suma finala pe care doriti sa o economisiti.

5. Revizuiti-va bugetul

Calculati constant si tineti sub observatie cheltuielile lunare, astfel incat sa puteti sa identificati acele costuri pe care le puteti elimina sau diminua. Toti banii astfel obtinuti ar trebui transferati in contul dedicat pentru economisire.

De cele mai multe ori veti primi recomandari din partea specialistilor care suna asa: Economisiti intre 15- 20% din venit.

salariu novum credit

De exemplu: La un salariu de 2.500 RON, ar trebui sa transferam catre contul de economii aproximativ 500 RON lunar. Incercati sa pastrati acest obicei si sa nu va abateti pe cat posibil de la aceasta regula.

Bineinteles ca ar putea aparea si obstacole care va pot face sa va pierdeti motivatia – cresterea preturilor, incertitudinea locului de munca, lipsa unor cresteri salariale, etc. Acestea sunt considerate exceptii si nu trebui sa va scada motivatia pentru atingerea obiectivelor financiare. Prin autodisciplina, efortul de a pune bani deoparte chiar si in astfel de conditii va creste si mai mult satisfactia atunci cand respectivele sume vor contribui la stabilitatea financiara. In plus, puteti ajusta bugetul si valoarea economiilor in functie de situatia financiara pe care o aveti in acel moment.